Històries nocturnes, bogeria global, reflexions d'estar per casa, anècdotes amb suc, apunts d'actualitat i malaltia futbolera.


domingo, 15 de febrero de 2009

Pregunta

"¿Aprueba usted la enmienda de los artículos 160, 162, 174, 192 y 230 de la Constitución tramitada por la Asamblea Nacional que amplía los derechos políticos del pueblo con el fin de permitir que cualquier ciudadano o ciudadana, en ejercicio de un cargo de elección popular, pueda ser sujeto de postulación como candidato para el mismo cargo por el tiempo establecido constitucionalmente dependiendo su posible elección exclusivamente del voto popular?"



Sempre he valorat positivament la majoria d'accions chavistes, començant per la gestió del petroli, que ja no engreixa els empresaris de fora sinó que beneficia els natius, passant pels esforços alfabetitzadors i acabant per allò del "Váyanse al carajo, yanquis de mierda". Avui, però, he descobert la pregunta que els fa als seus ciutadans en el referèndum constitucional, que és la de dalt, i m'ha decebut.

Accions com aquesta donen la raó als seus detractors: Chávez enganya el seu poble. Totes les preguntes de referèndums són rebuscades? Sí, però no és excusa. Sí Chávez creu que la seva proposta és bona per al seu poble, si confia en ell, si creu en la democràcia com a legitimació de la revolució, mai pot fer aquesta pregunta.

Fatal, fatal.

5 comentarios:

Carlos dijo...

Eing¿? No acabo d'entendre on és la part dolenta de tot això. La pregunta és rebuscada, sí, però tothom sap a què fa referència. I el que és pitjor: no entenc que algú s'exalti perquè un president pugui repetir infinits mandats si així ho dicten les urnes. Em toca els ous com segons quines televisions (vegis el cas d'Antena 3) venen la noticia com "reforma de la Constitución para que Chávez se perpetue en el poder". Soberana tonteria. S'hi perpetuarà si guanya les eleccions, com si perpetuarà si un altre candidat les guanya. I el que és més ridícul: aquí Pujol va estar 23 anys i González uns altres tants. A algú se li passa pel cap acusar-los de no democràtics? Venga hombre, a tomar pol culo!

Anónimo dijo...

Oju!

És antidemocràtic plantejar la pregunta d'aquesta manera, no la finalitat.

Prou contrainformació d'Antena 3, La Vanguardia, La SER i companyia? Sí, clar.

Però cal ser crítics amb el contingut dela reforma: tu votaries en contra de l'ampliació dels drets del poble? Pos eso.

Si creu que és el que convé, que ho posi a les clares a la pregunta.

Anónimo dijo...

Con lo fácil que sería decir: ¿Les gustaría que pudiera gobernar por y para siempre?
Si se es tan rebuscado formulando una pregunta es porque se sabe de antemano que no todo el mundo va a entenderla. Sino, ¿de qué tiene miedo?

Carlos dijo...

¿Realment creieu que la formulació de la pregunta té alguna cosa a veure amb una intenció de manipulació? Absolutament TOTHOM a Veneçuela (i fora d'ella) sap que la pregunta és: Vols que el teu governant pugui ser reescollit indefinidament? Ara bé, el llenguatge legal sempre ha estat així. Només cal agafar qualsevol llei i tractar d'entendre-la a la primera o llegint-la per sobre. Només és retòrica per a juristes. I la pregunta del Kristian sí que és profundament tendenciosa: només governarà eternament si així ho volen els electors. De la mateixa forma que podrà governar la oposició eternament si guanyen les eleccions.

Anónimo dijo...

És obvi que la pregunta no es formularia així, era només per reflectir la idea de la possibilitat de governar indefinidament. Però bé, trobo molt trist anar celebrant referèndums fins que guanyi la resposta que vols, com és el cas, perquè era el 2n cop que es celebrava.