Des del 1991 fins als nostres dies, quan el Dalai Lama anava a Washington allà estava el president dels Estats Units per a reunir-s'hi.
El context ideològic als EUA (per fer-nos una idea de com funcionen les coses)
Hillary Clinton, secretària d'Estat i principal responsable d'afers exteriors nord-americans, va dir el passat mes de febrer que "els drets humans no podien interferir en les a les negociacions en matèria mediambiental o econòmica". O sigui, quan es parla de negocis no cal treure l'incòmode tema de la llibertat i la dignitat humana. Ningú podrà dir que no estiguin clares les prioritats.
Què tenen a veure el Tíbet i els drets humans?
Aquest país de quasi 3 milions d'habitants està ocupat per la Xina des de 1950. Des d'aleshores els xinesos han destruït 6.000 monasteris en un afany per secularitzar de males maneres el país en l'època de la Revolució Cultural, han fet fugir el Dalai Lama, líder polític i espiritual tibetà i han privat de democràcia i dret d'autodeterminació el Tíbet. Es tracta d'un conflicte ètnic amb reprimits i repressors, matisat pel fet que l'afany de lucre d'algunes empreses ha dotat de carreteres i televisió el Tíbet.
Què significa el Tíbet i el Dalai per a la Xina?
Són un símbol global de la repressió xinesa. Xina ven el Dalai Lama com un agitador mentre molts altres països han reclamat, sense èxit, el restabliment de converses entre Pekin i el líder tibetà a l'exili. L'exemple més clar el vam tenir als Jocs Olímpics: Sarkozy va amenaçar amb que França no hi participaria i quan els xinesos van boicotejar Carefour va haver de ferse enrere. Si Obama no li fa cas al Dalai Lama, com s'anuncia avui en alguns mitjans, aquest perd crèdit: guanya Pekin.
Per què Obama vol quedar bé amb la Xina?
Qüestió de pasta. La Xina és el segon soci comercial dels Estats Units, només superada per Canadà. Segons dades del 2008 (al US Census Bureau es poden consultar les de 2009 fins juliol) la Xina és la tercera receptora de les exportacions nord-americanes, la primera venedora i, de carrer, la gran financera del monumental deute dels Estats Units.
En resum, símbols (quedar amb el Dalai Lama, fer-se una foto amb ell), pocs. Poca broma amb els xinesos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario