Històries nocturnes, bogeria global, reflexions d'estar per casa, anècdotes amb suc, apunts d'actualitat i malaltia futbolera.


miércoles, 12 de mayo de 2010

La Diagonal i les retallades de ZP

Semblances i diferències, més o menys rebuscades, sobre l'art de governar:

1) La Diagonal està col·lapsada i el dèficit espanyol no quadra en els paràmetres europeus. Són, a diferents nivells, problemes importants per les autoritats.

2) En tots dos casos, i estant en temps de crisi, podem prioritzar altres problemes. A Espanya, per exemple, buscar crear llocs de treball abans de retallar despesa pública. A Barcelona, vetllar per la seguretat i la dignitat d'algunes bosses de pobresa i exclusió social que s'han creat.

3) Sigui com sigui, el problema existeix i requereix de solucions incòmodes a curt termini: obres al carrer, no arribar a final de mes, etc. Individualment, si se'ns qüestiona, diem que no als canvis ("millor anar en cotxe pel carrer", "millor conservar el sou") però globalment els canvis són necessaris.

4) Hereu ens pregunta als ciutadans. Zapatero no demana cap opinió als funcionaris, als pares ni als pensionistes en un tema encara més capital com és el sou.



5) A Barcelona decideixen els habitants el que haurien de decidir els urbanistes, arquitectes i polítics. A Espanya és la conjuntura i les institucions extrangeres qui obliguen a plantejar el que hauria de ser matèria d'economistes i politòlegs.

6) Ni el programa electoral ni el Pla d'Acció Municipal contemplaven la reforma de la Diagonal. Tampoc una consulta a la ciutadania. ZP s'havia afartat de prometre que les pensions no es tocarien i el PSOE havia avisat que els espanyols no haurien de notar la crisi que havien provocat els financers.

7) L'oposició municipal protesta per com s'han fet les coses. Rajoy es queixa... però portava mesos demanant mesures, per impopulars que fossin.

8) A la consulta barcelonina no poden votar els habitants de poblacions veïnes, que tant són "culpables" de l'estat de la via com víctimes/beneficiàries de les hipotètiques obres. En el retall de despesa surten escaldats els espanyols tot i que el problema econòmic vé dels americans i les conseqüències d'una esfondrada de l'economia espanyola també la pagarien els europeus.


PD: Avui estic desolat, per no dir trist. La Cadena SER ha fotut fora al Paco González, director del Carrusel Deportivo, director d'un dels millors programes de la ràdio espanyola i referent del periodisme.

Lectures interessants: 1) La visió del Carlos, politòleg, en defensa de la transformació de la Diagonal, enfront de la d'en Xavi, arquitecte, en contra. 2) L'article de Fernando Garea, cronista parlamentari, sobre la jornada al Congrés dels Diputats, històrica, al seu blog recentment premiat.

No hay comentarios: