Històries nocturnes, bogeria global, reflexions d'estar per casa, anècdotes amb suc, apunts d'actualitat i malaltia futbolera.


jueves, 16 de diciembre de 2010

A qui puteja el retard de l'edat de jubilació?

Un burgués vive dos años más que un pequeño burgués que, a su vez, vive dos años más que una persona de clase media, la cual vive dos años más que una persona trabajadora cualificada, que vive dos años más que una persona trabajadora no cualificada, la cual vive dos años más que un trabajador no cualificado con más de cinco años en paro. La distancia entre la última y la primera es de diez años. El promedio de la UE-15 es de 7 años.

Això són dades empíriques d'Espanya (font: VNavarro): les classes socials encara pesen. Dos anys més treballant = dos anys menys de jubilació, segurament els dos més durs. Ni entro ja en la tragèdia que suposa quedar-se aturat als 50, 55 o als 60, ja no al moment, sinó a l'hora de fer el càlcul de les pensions, que van segons els darrers anys de cotització. Per no parlar del que ja està passant: bosses de pobresa notables entre pensionistes i majors de 65 anys perquè les pensions mínimes d'avui dia estan ja per sota del llindar de la pobresa.

L'article del Navarro és molt recomanable però deixa d'assenyalar qui són els culpables d'aquestes rebaixes. Si és fals que la sostenibilitat del sistema estigui en perill, per què qualla el discurs de la retallada? Seguim la pista dels diners: si temo que el dia de demà tindrá una pensió pública de merda, el millor és fer-me un pla privat i assegurar-me una mica el cul pel futur. On? Al banc. O, com s'ha posat de moda dir ara, els mercats.

Un altre gol en contra.

4 comentarios:

Jordi dijo...

Totalment en desacord.
En paisos mes civilitzats i mes socialistes (e.g. Dinamarca) l'edat de jubilacio ja es va ampliar fa temps a 67 anys i TOTHOM te pla de pensions privat. No demonitzem tant als bancs, que si no fos per ells pocs d nosaltres somniariem algun cop tenir un habitatge propi. Deixem de pensar que l'Estat ens salvara el cul i comencem a salvar-nos-lo nosaltres.

Pau dijo...

Si els bancs han d'existir només perquè puguem tenir habitatge propi ja es poden extingir.

Si parles de països desenvolupats podem parlat també de quant de lloguer hi ha. Parlem de quina qualitat de vida suposa estar hipotecat 30 i 40 anys, sinó més.

I del que comporta quan no la pots pagar: pis pel banc, et quedes sense un lloc on caure mort i segueixes endeutat. Espiral ultranociva.

Les pensions públiques són una eina redistributiva de la riquesa, no pots desmantelar-les sense motiu. Les preguntes i el debat s'han de focalitzar (s'haurien, si parléssim de justicia social) en les classes baixes que guanyen sous justíssims que no permeten obrir plans de pensions. O que ho permeten a un alt cost per al di a dia.

Una abraçada

Jordi dijo...

Parlem-ne amb calma quan estigui a Barcelona.
He escrit una resposta 2 cops i s'ha penjat l'ordinador...
Sera culpa dels bancs... :p
Nomes vull deixar escrit que la nostra sera la generacio europea que millor hagi viscut a la historia, passada i futura
J

Raül dijo...

Aquí hi ha temes culturals també. Nosaltres som més de tenir quelcom propi i a altres països són més de llogar... els bancs? apreten tot el que poden i més. El sistema bancari no era sostenible amb tantes firmes. Tampoc ho és amb tantes oficines... però això és cultural també.

Tenim un atur molt alt i cal reformar el mercat laboral. Però aquí es xoca amb els sindicats que diuen que això farà que els empresaris fotin fora la gent quan els peti... tema cultural també.

D'altra banda, la privatització és la solució? No ho sé. La gent que cobra de l'Estat s'acollona en pensar que ho deixarà de fer però la teta ja no dóna més llet. Torno a dir l'expressió que em fa molta gràcia que hem estat molts anys lligant els gossos amb llonganisses... serà cultural també?

salut i rebentem l'Espanyol com es mereixen! :)