Històries nocturnes, bogeria global, reflexions d'estar per casa, anècdotes amb suc, apunts d'actualitat i malaltia futbolera.


miércoles, 18 de abril de 2012

El vergonyós tracte a l'expropiació d'YPF



Era previsible en els diaris de dretes i en els econòmics. Han protegit Repsol com si de la seva pròpia empresa es tractés, amb paraules com "expolio" o "atentado" i no han deixat espai per anar al fons del protagonista. És normal. El patriotisme i la defensa del lliure mercat passen en ocasions com la present per sobre de la resta de matisos i consideracions, per això no sorprèn. M'avergonyeix i m'indigna, però, que El Periódico o El País s'hagin alineat acríticament amb l'atac a Argentina i la defensa de Repsol, més encara després de no haver defensat amb la meitat de l'energia els drets civils que estan a punt de ser liquidats.

S'entenen, sense que sigui una justificació, els interessos directes de les empreses editorials i, fins i tot, els que tenen les fonts dels periodistes econòmics. La Caixa, BBVA, Sacyr i demés són megagegants que fa poc van tenir els seus màxims responsables reunits amb el rei i que esdevenen interlocutors prioritaris amb els ministres d'assumptes econòmics. Aquesta gent té interessos a Repsol, és obvi repassant l'accionariat de l'empresa, i és igualment comprensible que estiguin interessats a protegir "allò que és seu", fins i tot fotent mà als mitjans de comunicació, d'on són creditors i clients publicitaris. Tot això és poder. I el poder té conseqüències que hem acabat per acceptar, però que ens oculten molts matisos.

Repsol no beneficia a Espanya. No és una empresa pública, té més de la meitat del capital fora d'Espanya i únicament declara un 25% dels beneficis a Espanya. A banda, tampoc és un exemple de bones pràctiques empresarials. L'altermundisme s'ha afartat de denunciar un historial particularment llarg de maltracte al medi ambient, als camperols i a les comunitats indígenes llatinoamericanes. No obstant, cap d'aquests elements de crítica han aparegut als mitjans i, en canvi, s'hi han lluit les defenses al lliure mercat.

Una oportunitat perduda. Amb episodis com el de Repsol acabem fent el joc a la política del govern, que dedica un comunicat per anunciar 10.000 milions en sanitat i educació, i, en canvi, planta dos ministres en prime-time per defensar una empresa. Si seguim aquesta dinàmica com a informadors, subordinem informació a política, i aquesta ja fa temps que està subordinada a les grans empreses.

Més informació. 14 preguntes amb resposta de la web Repsolmata:  http://repsolmata.ourproject.org/spip.php?article74 

3 comentarios:

Raül dijo...

Gran anàlisi Pau! Un deia avui: "A mí Repsol no me paga nada así que no sé por qué tengo que defenderlo".

També caldria ser sospitós amb Kirchner... perquè nacionalitza quelcom que va privatitzar? Populisme? Necessita pasta i ho privatitzarà parcialment o total aviat per explotar el nou jaciment i rebentar ella els camperols?

No hi ha un pam de net

També em va fer gràcia la suspensió de "Españoles por el Mundo: Patagonia" ahir. Tristor absoluta, pena... en fi. Se'n foten tots de nosaltres.

Pau dijo...

Home, el tema de la decisió argentina tampoc està clar del tot. Hi ha part de populisme, està clar, perquè tampoc el seu govern té un historial net de respecte per al medi ambient i els camperols: no tinc ni idea a nivell energètic, però els conreus massius de soja d'Argentina tenen un llistat de víctimes similar al de Paraguai.

No tenia ni idea de la suspensió del programa sobre Argentina, però és una reacció de nen petit, d'un autoritarisme tan primari, rabiós i infantil que fa llàstima.

Raül dijo...

Sembla que ja hi ha una acord per a què una empresa xinesa (Sinopec) es quedi la part d'YPF que pertanyia a Repsol... en un acord a 3 bandes amb el govern argentí... així Repsol recupera la pasta, la Kirchner el populisme i els xinos l'explotació... o sigui qui perd seguirà sent l'argentí i nosaltres suposo que també... no hi ha un pam de net