Històries nocturnes, bogeria global, reflexions d'estar per casa, anècdotes amb suc, apunts d'actualitat i malaltia futbolera.


jueves, 30 de abril de 2009

On no hi ha crisi

Milions d'aturats, empreses que s'enfonsen, llaunes sota candau als supermercats, recessió arreu, misèria anunciada. Hi ha, però, un reducte de creixement econòmic, una indústria que resisteix la crisi sense immutar-se. Parlem del mercat de la guerra i la violència, és clar.

La venda d'armes ha augmentat en un 21% els darrers 5 anys. La Xina i l'India consumeixen més d'un 18% del pastís i entre Rússia i els Estats Units venen prop de dos terços de l'armament. Potser és la mateixa conjuntura la que provoca aquesta dèria per "equipar-se". De la darrera gran depressió vam sortir-ne a òsties, qui sap si els polítics es prevenen contra una altra carnisseria.

Segons Intermon ara mateix, cada minut mor una persona d'un tret o d'una bomba. El mort segurament és un civil, i no necessàriament serà africà: en alguns barris de Los Angeles o de Rio de Janeiro els xiulets de les bales no són res d'extraordinari. Durant la lectura d'aquest text poden haver mort un Ze Pequeño i un 50 Cent, per exemple.

Una pandèmia estadísticament menys perillosa, no obstant, té més recorregut als noticiaris. Per què? És un fet desgraciadament més novedós, les víctimes estan als nostres hospitals i segurament els seus culpables no tenen edificis ostentosos i oficines des d'on trucar directament als polítics de torn. El silenci alimenta el monstre.

No hay comentarios: