Ens retallen drets que ha costat dècades conquerir, la reforma laboral no ha creat un lloc de treball i encareixen l'estudi i l'emancipació. Amb la meitat de tot plegat hi ha hagut revoltes en el passat però ara no. Per què?
Aquí algunes suggerències no empíriques sobre les causes de l'aparent immobilisme social entre el jovent.
La primera, material. Potser no estem tan malament. No passem gana, acceptem endarrerir l'emancipació perquè a casa s'està calentet i, en alguns casos, fins i tot cauen calerons de la butxaca paterna passats els 20. El més tonto té un mòbil última generació, facebook i seriesyonkis és gratis, cada cap de setmana desenes de milers de joves per sota la trentena sortim de festa o a sopar fora. Nanos que amb prou feina comencen la universitat tenen cotxe o moto a compte dels pares. No sembla que hi hagi crisi, sinó en molts casos un accés globalitzat al luxe, entès com a conjunt de béns "no necessaris" o accessoris.
La segona, psicològica. Potser existeix una percepció generalitzada que el problema pot ser només propi i, per tant, la solució ha de ser-ho també. Això té molt de, a) ignorància i b) pensament màgic, convenciment que "tot es solucionarà". Aquesta dificultat que tenim els joves de tots els nivells formatius no ha existit sempre i respon a unes circumstàncies determinades que, majoritàriament, no ens acostem a conèixer.
La tercera, cultural. Som individualistes, cada cop més, i això dificulta la recerca de solucions col·lectives. Percebem el problema com a nostre i imaginem solucions individuals: emigrar, crear un negoci, estudiar més o, en darrer terme, jugar brut o ser poc ètic. Per contra, desconfiem de la força del col·lectiu i ens allunyem (això sí és estadístic) de participacions polítiques, tant a nivell electoral com d'altre tipus, com recollides de firmes, manifestacions, enviament de cartes, etc.
La quarta, sociològica, molt lligada a l'anterior. No ens sentim membres de cap col·lectiu. La precarietat que, majoritàriament, tots patim, no ens uneix conscientment, l'únic lloc en comú que tenim com a generació és el Facebook, i així ens va: ningú ha canviat el món posant "Me gusta" en un grup de protesta. Allà on els obrers tenien els bars o els locals sindicals, nosaltres tenim un Twitter o un blog on penjar qualsevol "mecagüen". Per llibertat d'expressió no serà, és clar, però els canals per on la fem circular són poc inflamables per sí sols.
La cinquena, econòmica. Analitzant cost-benefici és virtualment impossible un canvi que vingui dels joves. A) No existeix una alternativa satisfactòria per una majoria. De fet, collons, no existeixen ni propostes d'alternatives socials/econòmiques mitjanament difoses, de manera que és complicat percebre els beneficis d'un hipotètic canvi. B) No hi ha un moviment consolidat ni líders, de manera que cal crear-los de zero, circumstància que eleva notablement el cost de qualsevol moviment. Crec, i això és una opinió personal possiblement discutida, que no som una generació emprenedora ni tampoc donada a gestos altruistes, característiques indispensables per resultar en una suma de canvi alternatiu.
10 comentarios:
Aiaiaiai quan et llegeixi el bo d'en Germ...
El llibre de Stéphane Hessel m'ha semblat fluix, bastaaaaaaant fluixet. Més biogràfic que encoratjador.
Potser perque m'acabava de llegir "La insurreción que viene" escrita pel Comite Invisible, molt mes punyent i provocadora (per no dir incendiaria)
Des del meu insignificant punt de vista Hessel no ens instiga sino que es com una veueta de fons que explica batalletes de quan estava a la França lliure i tota la pesca.
Respecte al descontent del jovent es quelcom que s'arrosega des de fa temps, no cal generalitzar hi ha qui actua, crec que el problemes d'aquesta societat es un abús i malús de les tecnologies, perdua d'educació social i una "fe cega" en l'estat del benestar.
Gerard Artigues Santillán
Charlio me he moderado
Que Germ?
Gustavo Adolfo Sandoval
El millor del llibre del Hessel és el pròleg.
En una linia similar una altra vella glòria, en aquest cas de la UNESCO, Mayor Zaragoza, acaba de publicar "Delito de silencio: Ha llegado el momento, es tiempo de acción", un altre panflet de 30 pàgines per 3 eurus.
Manquen alternatives, propostes en ferm, líders...
Potser la Chacón. já.
:D ani
Dani, la Chacón es imposible de moment, l'España més podrida i pudent no està preparada per una dona de presidenta i molt menys una catalana. Suicidi polític el del PSOE si ho fa.
"Delito de silencio: Ha llegado el momento, es tiempo de acción" espero que sigui una miqueta més combatiu... perque el del Hessel m'ha semblat bastant bajon. (Mun pare diu que es perque es politicament correcte i socialista moderat, i jo un alterat radical)
"La insurreción que viene" son 10 euros i es gairebé un manual d'acció, i una crítica ferotge al sistema d'estats liberals. Parla de la publicitat, el jo, el consumisme i l'ecologisme (totalment fals), i l'incapacitat de l'ús de la violencia envers l'Estat, el qual ja està mes que blindat en contra d'aquesta.
Un dia ens juntem i dialoguem/debatim, reconquistem les terraces caigudes en mans dels modernos i creem areas alliberades i combatives!!
Guiomar Arizu Soler
El problema del que em dius, Germ, és que en cap cas s'aborden els problemes de per què no hi ha accions i per què no es generalitzen les alternatives.
Ara mateix m'estic trobant diversos casos exemplars que demostren que la informació està controlada i esbiaixada quasi sempre.
Afortunadament, tenim oasis: la manifestació dels metges, per exemple, contra les retallades. Però, i els consumidors?
No em de caure en el seu joc... no em de pensar que som CONSUMIDORS, som persones, periodistes, infants, arquitectes... Ni dades ni consumidors.
Jo quan acabi la carrera marxoa alemanya... ja vorem si acabo al Black Block.
Gervasi Amadeus Salieri
Home, si vaig al metge sóc un pacient, un consumidor de serveis mèdics. Crec que és indiscutible. i com a tal, tinc drets; drets que, probablement, se m'estan retallant.
Pau, ahir a Madrid 5000 joves van sortir al carrer. Juventud SIN futuro és l'organització que ho va convocar. Es pot començar a moure fils x fer-ho a CAT.
Jo com a bon masoka que sóc primer faig autocrítica. Tots els drets que ens estan retallant d'on venen? ens venen donats, això vol dir que ja no hem hagut de moure un dit. Per no ferir sensibilitats em poso en primera persona. He pogut gaudir de salut, educació durant més de 15 anys, plat a taula fins els 26 (i encara ara algun cap de setmana), he pogut practicar esport, anar al cinema, fer vacances... la societat del benestar, vaja. I tot això sense lluitar més que pels drets dels altres i sense gaire esforç, vaja.
Vagi per endavant que "lo cortés no quita lo violento". Ara mateix Espanya està fotuda i qui dirigeix Europa diu que cal retallar aquí i allà així que no sabem què fer. L'atur és espectacular en general i particular per una joventut més que ben formada acadèmicament. Problemes? Tots. Solucions? Treballar més i millor, reitero MÉS i MILLOR. Promocionar emprenedors, créixer cap a fora, viatjar, moure's, lluitar i competir. És una merda increïble però el benestar s'ha acabat per un bon grapat d'anys.
És l'hora de recordar i escoltar pares i avis. Van lluitar i van véncer d'alguna manera però sobretot van treballar molt, van renunciar a molts moments de plaer en favor nostre i ara ens toca a nosaltres empényer per a fer que això rutlli. Sabrem aixecar-nos i comprometre'ns? No ho sé... és el moment de la maduresa, aprofitar beques, salut pública i oportunitats i eliminar economia submergida, vividors i demés. Mirar cap a dintre per a créixer cap a fora. Com a poble tenim la força i la història ens recolza...
En fi, ha sortit tot molt barrejat però em plantejo moltes coses. El capitalisme és una merda, totalment d'acord. Però quan sents que companys de tot el món es moririen per viure aquí però ni s'ho plantegen per la manca d'oportunitats se'm remou un no sé què per dintre que m'entristeix...
ala a darle a la pala (en homenatge a l'Ivan que probablement seria més pragmàtic).
Publicar un comentario